Hvilke bygninger skal Energimærkes
Bygninger som skal sælges skal generelt have et gyldigt energimærke. Et energimærke er gyldigt i 10 år, fra indrapporteringen uanset hvad der står på det enkelte energimærke, dog ikke hvis der foretages ændringer som påvirker energiforbruget. Et Energimærke rangerer bygningens teoretiske energiforbrug i en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energirigtige og modsvarer lavenergibygninger, mens en bygning med et G-mærke har det største energiforbrug hvor der ikke er en øvre grænse for energiforbruget.
Det er altid sælger / ejer af en bolig eller ejendom der er ansvarlig for at overdrage et gyldigt energimærke til en køber inden købsaftale underskrives, hvis der annonceres skal der foreligge et gyldigt energimærke inden den annoncen offentliggøres hvad enten der annonceres privat eller ved ejendomsmægler. Hvis bygningen er energimærket inden der er udført energi påvirkende ændringer, hvilket kunne være tilbygning, renoveringer eller energioptimeringer, har sælgeren ansvar for at få udarbejdet et nyt energimærke.
Da reglerne for ejerlejligheder og andelsboligforeninger er specielle og der oftest skal energimærkes et større areal end den enkelte bolig. Er det oftest andels- eller ejerforeningen, der betaler energimærkningen uden omkostninger for sælgeren. Her kan vi også hjælpe med en objektiv vurdering af hvorvidt det er andelsforeningen eller boligforeningen, der bør betale for energimærkningen.
Energimærkning
Privat ejendom
Skal energimærkes ved salg, overdragelse eller udlejning længere end 4 uger, hvis der annonceres skal boligen energimærkes inden denne offentliggøres.
Erhvervs ejendomme
For erhvervsejendomme er der samme regler som for privat ejendom, dog indgår energi til belysning i energimærket.
Lejlighed / Andelsbolig
Ved en lejlighed eller andel er det oftest hele bygningen og evt. fælles arealer der skal energimærkes. Dermed er det andels- / ejerforening der skal betale.
Færdigmelding
Inden ibrugtagning af en nyopført bygning skal den energimærkes. Der kræves yderligere dokumenter ved energimærkning af nye bygninger, herunder en opdateret energiramme, indreguleringsrapport for ventilationssystemet og evt. trykprøvning.
Hvis du er nybygger, skal bygningen energimærkes inden ibrugtagning.
Hvad er et energimærke
Nye bygninger skal også energimærkes, eneste synlige forskel er at der i energimærker for nye bygninger ikke er besparelses forslag. I dag opføres nye bygninger efter BR18 (Bygningsreglementet som trådte i kraft i 2018), som uden yderligere energitiltag medfører et energimærke A2015, mens lavenergibygninger energimærkes A2020. Det er desuden energikonsulentens ansvar at kontrollere øvrige energikrav iht. bygningsreglement og byggetilladelsen. Derfor skal der ved energimærkning af nye bygninger foreligge dokumentation for de enkelte installationer og konstruktioner, hvilket blandt andet sikres ved en opdateret energirammeberegning, ordre bekræftelse på vinduer og indreguleringsrapport for ventilationssystemet. Energimærket udregnes teoretisk og med standardiserede forbrug, der tages udgangspunkt i en familie med 2 voksne og 2 børn, derfor kan afvigelser herfra medfører et større eller mindre faktisk forbrug. Energimærket skal gøre det muligt at sammenligne forskellige boliger og ejendomme, samt øge fokus på energiforbrug. I energimærket er der desuden beregnet en forventet udgift til driften af bygningen i kr. hvor der er taget højde for opvarmningskilde. For boliger er det alene varme og varmtbrugsvand, mens el til lys er medregnet i energimærker for erhvervsbygninger.
I energimærket for eksisterende bygninger er der besparelses forslag, som placeres i to grupper. Forslag der er rentable at udføre med det samme, hvilket betyder at besparelsen overstiger investeringen før de komponenter, der indgår i besparelsesforslaget skal udskiftes. Samt forslag som i forbindelse med renovering eller reparationer ofte vil være fordelagtige at udføre, hvilket betyder at forslaget ikke er rentabelt alene på baggrund af levetiden, men områder hvor der er besparelser at hente ved renovering og reparation, samt udgifterne forventes minimeret, hvis man er i gang med en renovering af den omtalte bygningsdel.
- Konstruktioner kontrolleres så vidt muligt i bygningen
- Teoretiske rammeberegninger benyttes
- Faktiske forbrug fremgår i energimærket
- Energimærkes efter gældende håndbog
- Energimærkes fra A2020 til G
- Et A2020-energimærke er en lavenergibygninger
- Et G-mærke har ingen øvre grænse
- Der tages udgangspunkt i perfekte konstruktioner
- Ved dokumentation af tæthed indgår denne
- For nye huse, kræves byggetilladelse overholdt
- En bygning er ny indtil der er sket indflytning
- Det er kun bygninger over 60m² der skal energimærkes
- Ved salg skal der foreligge et gyldigt energimærke
- Sommerhuse er undtaget energimærke
- Ved annoncering skal der foreligge gyldigt energimærke
Kontakt Os
Javavej 1, 1. 8000 Aarhus Danmark
87308250
info@dtks.dk
Hovedkontor
DTKS
Samarbejdspartner
Ingeniørfirmaet Arne Sørensen